É-L-E-T Info

Kiadványsorozatot indítottunk É.L.E.T-infó címmel. Környezetvédelmi és az egészséges életmódra vonatkozó szempontokat szem előtt tartva, a kiadványokban sok ember számára hasznos témákat dolgozunk fel.

A kiadványainkat feltöltjük az Egyesület honlapjára, illetve ingyenesen terjesztésre kerülnek az Egyesület rendezvényein.

Letöltés után kiadványaink nyomtathatóak A/4-es formátumban kétoldalas nyomtatással. Középen összehajtva A/5-ös füzet lesz belőle.

„Vitamin a természetből” című kiadványok:
(Kattints a kék színnel jelölt számokra – pl. 2016/1 –  a kiadványok megnyitásához és letöltéséhez)

A gyümölcsök, zöldségek legértékesebb tápanyagai közé tartoznak a vitaminok, ám ezekhez csak akkor juthatunk hozzá hiánytalanul, ha a gyümölcsöt, zöldséget leszedés után azonnal, hámozás és darabolás nélkül, nyersen megesszük. A vitamintartalom a gyümölcs, zöldség leszedése után azonnal csökkenni kezd, és elvesznek vitaminok a tárolás, hámozás, darabolás, mosás miatt is. A helyzet többnyire tovább romlik a párolás, tartósítás során.  Tudósok szerint a növények nem érzik jól magukat az egyre jobban elsavasodott termőföldeken, ezért jóval kevesebb vitamint állítanak elő.
A vitaminokat a hő, a fény, az oxigén és a kémhatásváltozás is károsíthatja (különösen érzékeny a C-vitamin és a folsav). A „Vitamin a természetből” című kiadványokban az is látható melyik vitamin mire érzékeny és miben oldódik:

A 2016/1 jelű É.L.E.T -infó kiadvány „Vitamin a természetből – Zöldségek I.” zöldségekkel foglalkozik, a 2018/1 jelű „Vitamin a természetből – Zöldségek II.” szintén.
2015/1 jelű „Vitamin a természetből – Gyümölcsök II.” szintén a Magyarországon szívesen fogyasztott gyümölcsökkel foglalkozik.

2014/2 jelű  É.L.E.T-infó kiadvány „Vitamin a természetből I.” Magyarországon szívesen fogyasztott gyümölcsökkel foglalkozik.

A 2014/1 jelű kiadvány  „Tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok”, melyek energiát szállítanak (mint pld. a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok), de felelősek testi funkcióink fenntartásáért is. Néhány tápanyagot nem tud a szervezetünk saját maga előállítani, ezért ezeket a táplálékkal kell bevinni a szervezetbe (ide tartoznak pld. a vitaminok és az ásványi anyagok). Olvasható ezek funkciója, hiánya vagy túladagolása milyen hatást gyakorolhat az emberi szervezetre.

A 2013/1 jelű É.L.E.T-infó kiadvány címe „Tartósítás házilag, avagy hogy kerül a napfény és a jó levegő egy befőttes üvegbe?”. A nyári és az őszi betakarítás során sokan gondolunk arra, mennyire hiányozni fognak ezek a friss, napsütötte ízek a hideg téli napokon. Tartósításra több féle módszert is ismerünk. Sorra vesszük ezeket, mit miért és hogyan érdemes télire eltenni, hogy az íze, az illata és a benne lévő vitaminok minél jobban megmaradjanak.

2012/1 jelű kiadvány címe „Teák a kertből”, amely a kertben vagy cserépben házilag termeszthető teákra vonatkozó tanácsokat tartalmazza.

A 2012/2 jelű kiadványunk „Ízesítsünk természetesen – só helyett fűszer!” címmel jelent meg, melyben az olvasható, hogy só helyett mit milyen természetes fűszerrel ízesíthetünk.

A 2011/3 jelű kiadványunk a „Tej és tejtermékek nélkül?” címet viseli. Számos ételallergia mellett a tej és a tejtermékek fogyasztása is évről évre egyre több embernek okoz problémát. Ezek leggyakrabban emésztési-, vagy bőrproblémákban nyilvánulnak meg. A tünetek kialakulását nem csak a tej allergén anyagai, hanem különféle tejtartalmú élelmiszer adalékok is okozhatják. Jelen kiadvány hasznos tanácsokkal szolgál, melyeket részben a szerkesztő saját tapasztalatai alapján állította össze, de javaslunk egy dietetikus, táplálkozási szakértő felkeresését is.

A 2011/2 jelű kiadványunk címe „Amit az őszben a legjobban szeretünk!” . Benne hasznos tanácsok találhatók, hogyan kell házilag komposztot készíteni, valamint gyümölcsöt és zöldséget aszalni.

É.L.E.T-infó sorozatunk első, 2011/1 jelű kiadványa „Örök szezon?” címmel kerül terjesztésre, melyben arra hívjuk fel a figyelmet, hogy részesítsük előnyben az idénygyümölcsöket és zöldségeket, mert az örök szezonnak ára van, melyet a környezet és az egészségünk fizet meg. Ebben a kiadványban egyszerűen, mindenki számára átlátható módon jelenítjük meg a zöldség és gyümölcsök szezonális fogyasztási idejét. Azt reméljük ettől, hogy bár óriási a választék, és egész évben szinte mindenféle zöldség és gyümölcs kapható, a brosúrát olvasgatva tudatosabban válogatnak majd az emberek a hatalmas kínálatban, igazodva ezzel a természet rendjéhez.

+36 20 393 1944

Cím