HÍREK – 2008 

 2008. október 30 – CSR Hungary Díj 2008 / Budapest, Európa Kongresszusi Központ

Az É-L-E-T Egyesület szakemberei által megalkotott Felelősen a Közösségért! Felelősen Fehérvárért! elnevezésű társadalmi felelősségvállalási program a CSR Hungary Díj 2008 Különdíját kapta. Több mint 30 pályázat érkezett be az először meghirdetett CSR Hungary Díjra különböző kategóriákban (CSR menedzsment nagy-és kis-középvállalkozásoknak, Közös felelősség-stakeholder megoldások, különdíj). Az értékelés a nemzetközileg elfogadott CSP (Corporate Social Performance) modell alapján történt, mely a cégek CSR teljesítményét méri.

Természetesen az egyesület tagjain kívül részt vettek a program megalkotásában, a hozzá tartozó kreatív anyagok megtervezésében olyan szakemberek is, akik a marketing kommunkáció, a vizuális megjelenítés terén mozognak otthonosan.

Az alkotó csapat tagjai: Baranyi Anikó (Polgármesteri Kabinet, marketing kommunikációs tanácsadó); Dori-Horváth Dániel (Neosoft Informatika,fejlesztő); Farkas Tamás ( Polgármesteri Kabinet, tanácsadó, a felelősségi program koordinátora); Kovács András (Absurd Reklámügynökség, tervező grafikus); Lőrincz Réka (Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Gazdaság és Tudomány Diplomáciai Főosztály ösztöndíjasa); Peschka Judit (Absurd Reklámügynökség, tervező grafikus).

A (térítésmentes) pályázatokat Bíráló Bizottság összetételét tekintve az volt a cél, hogy a gyakorlati üzleti életben, menedzsment rendszerben is jártas tekintélyes szakemberek több területről, több szempontból tudják megközelíteni a társadalmi felelősségvállalást.

A Bíráló bizottság tagjai: Dr. Angyal Ádám egyetemi tanár, Dr. Futó Péter a MGYOSZ elnöke, Dr. Kupa Mihály közgazdász, a MOL Felügyelő Bizottságának elnöke, egykori pénzügy miniszter, Marschall Miklós a Transparency International Ázsia és Közép-Európa regionális igazgatója Dr. Pakucs János a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, Pallaghy Orsolya Fenntartható Fejlődés szakértő, Dr. Szegvári Péter területfejlesztési szakértő és címzetes egyetemi docens, Takács János a Menedzser Szövetség elnöke, Vincze Miklós a VAM Design Center ügyvezető igazgatója.

2008. szeptember 20Székesfehérvár Felelősség Napja

Az É-L-E-T Egyesület által megalkotott, a fehérváriak közösségi szerepvállalását ösztönző társadalmi felelősségvállalási program szellemiségét követve Warvasovszky Tihamér polgármester – idén ősszel – szeptember 20-ára meghirdette Székesfehérvár Felelősség Napját. Ezen a napon, a területi képviselők vezetésével mindenki saját belátása, saját anyagi lehetőségei, fizikai állapota, segítő szándéka szerint jót cselekedhet a városrészért, az ott élő emberekért.

Az őszi nagytakarításnak (szeptember 20) lesz egy tavaszi párja is. Az időpontot a polgármesteri hivatal munkatársai később fogják egyeztetni a területi képviselőkkel.

A felelősségi program nem csak a szűkebb környezetre koncentrál, hanem az egész városra, valamennyi fehérvárira, hiszen Székesfehérvár mindannyiunk otthona. Mindannyian felelősek vagyunk érte.

Bővebb információ: www.fehervarert.hu

2008. szeptember 20  Komposztálás és környezetbarát életvitel / Székesfehérvár

A komposztálással csökkenti az élete során kitermelt hulladék mennyiségét. Miután csökkentette (azaz komposztált), a komposztot újrahasznosíthatja a kiskertjében. Ezt követően a komposzt az, ami újra feldolgozza a tápanyagokat, amelyek ezzel belekerülnek a talajba és a növényekbe. Most már bizonyára világos, hogy miért tartja számon a kormány a komposztálást az újrafelhasználás egyik módjaként. A növényfejlődés megindul, és a környék egészsége és esztétikai étéke is helyreáll.

Napjainkban egyre több az ökológiailag tájékozott fiatal, akik nagyszerű segítséget jelenthetnek az otthoni komposztálásban. Pedagógiailag helyes, és a gyerekek számára is érdekes feladat, ha nekik kell a konyhai maradékokat tartalmazó vödröt a komposztládához szállítani és ott kiüríteni. A feladaton keresztül egyszerre kel életre előttük a természet és a biológia csodálatos világa, hiszen a szemük előtt fog a múlt heti maradék gazdag földdé változni.

Az ARISZ által elindított „Mutass jó példát” programsorozat keretében az együttműködő partnerek most a nyugdíjasokat szólították meg. Az Esélyegyenlőségi Hónap keretében a szervezők mintegy 120 nyugdíjasnak kívánnak térítésmentesen komposztkeretet, tájékoztató anyagokat biztosítani.

Bővebb információ: www.fehervarert.hu

2008. szeptember 18  Egészségébresztés reggelivel / Székesfehérvár – Polgármesteri Hivatal

Székesfehérvár társadalmi felelősségvállalási programjához csatlakozva, a CerbonaZrt. és a Personal Best Kft. Egészségébresztő programjának keretében gyümölcsös reggelit osztottak minden munkába érkező kollégának. A program célja az volt, hogy felhívják a hivatalban dolgozók figyelmet arra, hogy az egészséggel való törődés a munkahelyen is fontos. Az egészséges reggeli csupán egy apró eleme annak, hogyan figyelhetünk oda egészségünkre munka közben is.

Bővebb információ: www.fehervarert.hu

A Hírváró kiadója Felelősen Fehérvárért!

2008. szeptember 12  Jó Hír Napja / Városház tér

A Hírváró a jóHírhozó havilap szeptember 12-ére meghirdette a JóHír Napját!

Várják mindazon médiaszereplők csatlakozását, akik vállalják, hogy e napon (vagy legalább a nap egy részében) jó híreket sugároznak, illetve közölnek. Kezdeményezésükhöz nemcsak a média, hanem bárki csatlakozhat. Bővebben: www.hirvaro.hu

Csatlakozási szándékukat fejezték ki: É-L-E-T Egyesület; YoRádió; Fehérvár TV; Magyar Vöröskereszt; Első Horváth-Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány; Mi és Te Egyesület; Tiszta Magyarországot Mozgalom; InteretnoStudio Közhasznú Művészeti és Kulturális Alapítvány; Fejérinfo.hu; Albagrafo Kft; Rajkó zenekar; Bíró András költő, író; Lipóti Pékség; Tolcsvay Béla énekmondó; Székesfehérvár Polgármesteri Hivatala.

2008. május

A Hírváró a JóHírhozó havilap kiadója is csatlakozni kíván az É-L-E-T Egyesület által megalkotott és Székesfehérvár polgármestere által elindított társadalmi felelősségvállalási programhoz. A havilap, szeptember 12-én, a Jó Hír Napján szeretne átadni Székesfehérvár óvodásainak és kisiskolásainak egy környezetvédelmi tájékoztató és nevelő szándékú kiadványt.

Kezdeményezésük lényege, hogy a városban élő, dolgozó vállalkozók hozzanak létre olyan termékeket, szolgáltatásokat (vagy nevezzenek át már meglévőket), amelyek a Fehérvárért nevet viselik. Lehet ez például cukrász-vagy péktermék, vagy valamilyen szolgáltatás, szolgáltatási csomag is. Ennek lényege, hogy a bevétel általuk meghatározott részét egy elkülönített alapba fizetnek be, amelyet a lap kiadója, a Könyves Kálmán Közhasznú Horváth-Magyar Kulturális Alapítvány kezel. A kiadó, a befolyt összegből fogja elkészíttetni szakemberek bevonásával a gyermekeknek szóló kiadványt.

Részletes információ: www.fehervarert.hu 

2008. szeptember Közös fellépés az illegális szemétlerakókkal szemben / Székesfehérvár

Székesfehérvár Önkormányzata – a város társadalmi felelősségvállalási programjához kapcsolódva – a Gaja Környezetvédő Egyesülettel közösen nyújtott be pályázatot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kiírására, ami az illegális hulladéklerakók felszámolását ösztönzi. A pályázattal közel 3,5 millió Ft támogatást sikerült elnyerni, ami 870 ezer forint önerővel egészül ki. A program keretében hat helyszínen kerül sor illegális hulladéklerakók felszámolására és fontos cél a területek utógondozása is. A pályázati partnerek kiemelt szerepet szánnak a szemléletformálásnak.

Egyesületünk, mint Székesfehérvár felelősségi programjának megalkotója szintén részt vesz majd az őszi akcióban.

Bővebb információ: www.fehervarert.hu 

2008. augusztus 9 – Mutass jó példát! / Székesfehérvár – Palotavárosi tavak

Elindult a „Mutass jó példát” programsorozat. Az Alba Régia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület ennek keretében, az ÁNTSZ támogatásával, 2008. augusztus 9-én parlagfű mentesítési akciót tartott a palotavárosi tavaknál. Székesfehévár társadalmi felelősségvállalási programja szerint közös érdekünk a parlagfű, gyommentes, rendezett környezet!

A parlagfű Magyarországon a legnagyobb területen előforduló, legelterjedtebb gyomnövény, melynek pollenje az egyik legerősebb ismert allergén. A parlagfű elleni védekezésen túl fontos, hogy a többi allergén ellen is védekezzünk, mivel ezek a növények együttesen fejtik ki irritáló hatásukat.

Kérjük Székesfehérvár lakosságát, hogy mindannyiunk egészségének védelme érdekében, aktív közreműködésével állítsa meg a parlagfű terjedését.

2008. július 1 – Open Spaceworkshop a Macher Kft. dolgozóival / Székesfehérvár – Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

Az É-L-E-T Egyesület egy újabb példaértékű, városi szintű kezdeményezés kidolgozója és részese volt. A székesfehérvári polgármesteri kabinet, a Macher Kft., valamint egyesületünk közös szervezésében, 2008. július 1-jén került sor egy Open Spaceworkshopra. A workshop kapcsolódott Székesfehérvár felelősségi programjához. A workshop a „Személyes felelősségünk Székesfehérvár épített és természeti értékeinek megóvásában” címet, és a „Mit tehetünk Székesfehérvár értékeinek megóvása érdekében?” alcímet kapta.

A workshop célja az volt, hogy az 5 órás program során a résztvevők minél több problémát és hozzájuk kapcsolódó megoldást fogalmazzanak meg. A Macher Kft. dolgozói nem tétlenkedtek, és 15 téma került fel a lapokra. Az egyesület EU és CSR szakértője részt vesz a témalapok kiértékelésében, és segít megfogalmazni a város számára a konkrét teendőket is.

Nagy öröm volt számunkra a Macher Kft. dolgozóival együttműködni!

2008. június 27  24 órás figyelem / Székesfehérvár – Széphő Zrt. épülete

Az egyesület által alkotott Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! program kiemelt témája Székesfehérvár közbiztonságának további javítása. Azon túlmenően, hogy saját tulajdonunkat rendben tartjuk, védjük az illetéktelen behatolás vagy rongálás ellen, köztereinket is védenünk kell. A város évről évre egyre többet költ egy-egy tönkretett, korábban megszépített terület, eszköz, épület újabb és újabb rendbetételére.

Bővebb információ: www.fehervarert.hu

2008. június 21  Sportos születésnap / Alba Pláza – Székesfehérvár

Az egyesületünk által megalkotott Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! elnevezésű társadalmi felelősségvállalási program eszmeisége egyre több csatlakozót vonz. Az Alba Plaza 9. születésnapja alkalmával, június 21-én – kapcsolódva a programunk egészségmegőrzéssel kapcsolatos célkitűzéseihez – elindít egy SpinningDuatlon sorozatot, amelynek az ünnepen túl az is célja, hogy felhívja a plázába látogatók figyelmét az egészségesebb életmódra.

Bővebb információ: www.fehervarert.hu 

2008. június 20 – Kutyaürülék mentesítés / Belső Viziváros

Belső Viziváros önkormányzati képviselője, az Esélyek Háza igazgatója, Márton Zoltán is csatlakozott a Warvasovszky Tihamér polgármester által június 1-jére meghirdetett Társadalmi Felelősségvállalás Napjához. A terület önkormányzati képviselője, 2008. június 20-ára (péntek), 16 órai kezdettel kutyaürülék-mentesítési akciót és felszíni szemétszedést hirdetett meg.

Bővebb információ: www.fehervarert.hu 

2008. június 07-08  Klímavédelmi kampány Magyarországon is / Budapest – Margitsziget

Az Európai Bizottság által elindított környezetvédelmi tudatosító kampány Magyarországra ért. „Az éghajlatváltozás rajtad múlik!” című programsorozatban sportesemények, fiataloknak szánt vetélkedők, valamint televíziós hirdetések próbálják felhívni a figyelmet az éghajlatváltozásra. Ennek keretében a hétvégén a Margitszigetre várják a sportolni vágyókat.

A kampány internetes oldalán az érdeklődők tippeket kaphatnak, hogy hogyan tehetnek személyesen az éghajlatváltozás megfékezése érdekében.

Íme néhány példa a zöld tanácsokból:

A használt üvegeket vigye el visszaváltóba, a papírt és kartondobozt, műanyagot, fémdobozokat válassza külön a többi szeméttől. Egy alumínium doboz újrahasznosításával az annak legyártásához szükséges energia 90 %-a megtakarítható – minden kilogramm alumínium előállításával 9 kg széndioxid kibocsátás keletkezik!

Használja újra bevásárlótáskáját! Vásárláskor energiát takarítunk meg, és a hulladéktermelést is csökkentjük, ha újra használható zacskókat használunk ahelyett, hogy minden üzletben elfogadjuk az eldobható zacskót.

Válasszon minél kevesebb csomagolóanyagba csomagolt terméket, és amikor lehet, vegyen utántölthetőt! Ezzel is csökkentheti a hulladéktermelést és az energiafelhasználást!

Hasznosítsa újra a szerves hulladékot! A szeméttelepek az EU üvegházhatást okozó gázkibocsátásának körülbelül 3 %-áért felelnek a biológiailag lebomló hulladékok által termelt metán miatt. Ezt a problémát kiküszöbölheti, ha újra hasznosítja a szerves hulladékot, vagy komposztálja, ha van kertje!

Cserélje le szimpla üvegű ablakait duplaüvegű ablakokra! Ez ugyan először befektetést igényel, de a felére csökkenti az ablakon át történő energiaveszteséget, és hosszú távon kifizetődő, akár 70 %-kal is csökkentheti az energiaveszteséget.

Ne tegyen forró vagy meleg ételt a hűtőszekrénybe! Energiát takarít meg azzal, ha megvárja, amíg lehűl az étel, s csak az után teszi a hűtőszekrénybe.

Kapcsolja le a villanyt, ha nincs rá szüksége! 5 lámpa lekapcsolásával a folyosókon és a szobákban, ha nincs rájuk szükség, évi kb. 60 €-t takaríthatunk meg, és ezáltal évi kb. 400 kg-mal csökkenthetjük a széndioxid kibocsátást.

Használjon energiatakarékos égőket: már egyetlen izzó is akár 60 € megtakarítást és 400 kg széndioxid kibocsátás csökkentést eredményez az élettartama alatt – és akár tízszer hosszabb ideig használhatók, mint a hagyományos izzók.

Ne hagyja készenléti állapotban az elektromos készülékeket! Használja a készülék „be/ki” főkapcsolóját. Egy 3 óra hosszan bekapcsolt televízió készülék (ez az átlagos idő, amelyet az európaiak TV nézéssel töltenek), amely ezt követően a hátralévő 21 órán keresztül készenléti állapotban van, a készenléti állapotban feleslegesen fogyasztja az energiát.

Ha már nem használja, húzza ki a csatlakozóból a mobiltelefon töltőt! A töltő akkor is fogyaszt áramot, ha nincs telefon rácsatlakoztatva. Becslések szerint az energia 98 %-a megy kárba, ha a töltőt állandóan bedugva tartjuk.

Fedje le edényeit főzés közben! Ezzel az ételek készítéséhez szükséges sok energia megtakarítható. Még hatékonyabb, ha kuktafazekat és más nyomástartó gőzölő edényeket használ: ezek kb. 70 %-os energia megtakarítást biztosíthatnak!

Zuhanyozzon fürdés helyett! Zuhanyozáshoz negyedannyi energia szükséges. Az energia megtakarítás maximalizálásához használjon kis vízátfolyású zuhanyrózsát, amely olcsó és ugyanazt a kényelmet biztosítja.

Zárja el a csapot! Ha fogmosás között elzárja a csapot, több liter vizet megtakaríthat. S a csöpögő csapok annyi vizet használnak el, amennyi elegendő havonta egy kád teletöltéséhez, ezért ügyeljen rá, hogy a csapok el legyenek zárva. Munkába járáshoz próbálja meg a következők valamelyikét: kerékpározás, gyaloglás, közös autóhasználat, tömegközlekedés, távmunka. Átlagosan az autó motorjában elégetett minden üzemanyag egy literjére vetítve a széndioxid kibocsátás több mint 2,5 kg.

Új autó vásárlásakor vegye figyelembe az új autó üzemanyag takarékosságát! Az európai jogszabályok szerint új autók esetében az autógyártóknak a bemutató termekben és a hirdetésekben fel kell tüntetniük a széndioxid kibocsátásra és üzemanyag fogyasztásra vonatkozó információkat.

Ellenőrizze a megfelelő guminyomást az abroncsban: ha a nyomás 0,5 bar-ral kisebb, az ellenállás leküzdése miatt az autó üzemanyag fogyasztása 2,5 %-kal nő, és így 2,5 %-kal több széndioxidot bocsát ki.

Hallott már az öko-vezetésről? 5 %-kal csökkentheti az üzemanyag fogyasztást. Az autót a gázpedál túlzott lenyomása nélkül hozza mozgásba, és amint lehet, kapcsoljon magasabb sebességfokozatba, majd tartsa folyamatosan a sebességet. A Berlin – Budapest oda-vissza út személyenként 200-250 kg széndioxid kibocsátást jelent.

Közlekedjen vonattal! Az autójában egyedül utazó ember kilométerenként háromszor annyi széndioxidot bocsát ki kilométerenként, mint az, aki vonattal utazik. 

2008. június 06  A Széphő Zrt. dolgozóinak is fontos / Székesfehérvár – Török udvar

Pénteken délután a SzéphőZrt.is csatlakozott az egyesületünk által életre hívott „Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért!” elnevezésű városi társadalmi felelősségvállalási programhoz. Ennek keretében a Jókai utcában található Török udvarban a cég dolgozói társadalmi munkát végeztek. A széphős munkavállalók falbontási, törmelék elhordási és parkosítási munkákat végeztek. 

2008. június 1  Együtt Fehérvárért!Sóstói Stadion és környéke

Az É-L-E-T Egyesület által megalkotott és Székesfehérvár Polgármestere által, február 19-én elindított Felelősen a közösségért! Felelősen Fehévárért! programhoz az elsők között csatlakozott a Videoton Baráti Kör, a Fehérvár FC felnőtt és utánpótlás csapata, valamint a Red BlueDevils szurkolói csoport. Az Együtt Fehérvárért! elnevezésű közösségi nap június 1-én, a Társadalmi Felelősségvállalás Napján 10 órakor kezdődik és várhatóan 12 óráig tart. A rendezvényt a Sóstói Stadion főbejáratánál megnyitja Juhász László a Videoton Baráti Kör Egyesület elnöke. Az Videoton Baráti Kör által szervezett közösségi naphoz több mint huszan társultak.

Felelősen együttműködő partnerek:

Fehérvár FC felnőtt és utánpótlás csapata, Red BlueDevils szurkolói csoportja, Székesfehérvár Álompárja, Diana bútorbolt, FETÉVSZER Kft, Alpha-Vet állatkórház, Táncsics Mihály Általános Iskola, Vörösmarty Mihály Általános Iskola labdarúgó palántái, Batthyány u. Orvosi rendelő, Zöld Kerekasztal Társaság, Gaja Környezetvédő Egyesület, Dunafém-Maroshegy , Varkocs György boksz klub, ARAK , Akác presszó, Sóstói Stadion Kft. Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület Sóstói klubja, Alsóvárosi Közhasznú Kulturális Egyesület, Városunk Lakóiért Szövetség, Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság, Radics József és Brájer Éva önkormányzati képviselők, Gál Péter Pál a sportbizottság elnöke, Juhász László az Ifjúsági és Civil bizottság elnöke, Depónia Kft, Városgondnokság, magánszemélyek, lakók.

A szervezők azt kérik, hogy csatlakozási szándékukat, illetve kérdéseiket  a videotonbaratikor@chello.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre küldjék!

Bővebb információ: www.fehervavert.hu 

2008. június 1Felelősen Szedreskertért!Vidámpark bejárata

Warvasovszky Tihamér polgármester, Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! program keretében megtett felhívásához, ismét Szedreskert lakóközössége és önkormányzati képviselője csatlakozott elsőként. A Társadalmi Felelősségvállalás Napján a körzetben elektronikai hulladékgyűjtést tartanak a Vörösmarty Általános Iskola előtt, a Pintér Károly lakásszövetkezet fémgyűjtést szervez, illetve az épületek elbontását követően megtörténik a Vidámpark kitakarítása is.

Bővebb információ: www.fehervarert.hu 

2008. május 25 – Több ezer mosolygó arc / Bregyó-közi Sportcentrum

május 25-én csodaszép időben immár másodszor került megrendezésre a „Vissza a jövőbe” Régiós Családi Nap. A város egyik legfiatalabb civil szerveződéseként, az É-L-E-T Egyesület által életre hívott rendezvény szervezéséhez idén társszervezőként Székesfehérvár Önkormányzata is sok erőt megmozgatott. A Régiós Családi Nap adott helyszínt a Gyermeknapi Tízórainak és a Közlekedésbiztonsági Gyereknapnak is.

Az idei rendezvényre a Bregyó közi Sportcentrumba érkező nyitott szívű, érdeklődő családok egy igazán kellemes, a család valódi értékeire rávilágító, ugyanakkor tartalmas napot tölthettek együtt. A rendezvényen igyekeztünk olyan környezetet teremteni, ahol az egész család együtt tudja jól érezni magát, egymásra odafigyelve úgy, hogy közben apuka, anyuka, kisgyermek, nagyobb csemete és a nagyszülők is megtalálják minden fő téma őket személyesen érintő aspektusait. Ezért sok, érdekesebbnél érdekesebb feladattal, játékkal, beszélgetéssel készültünk minden korosztály számára. Ehhez a szakmaiságot a város és a régió együttműködő civil szervezetei biztosították.

A mintegy 16 programhelyszín felfedezéséhez néhol a fizikumra, máshol a kreativitásra és kézügyességre volt szükségük a családoknak ahhoz, hogy az olykor játékos, máskor kifejezetten tudatformáló jellegű programokon részt vegyenek.

A tavalyi tapasztalatokra és partneri együttműködésekre alapozva idén egy még átütőbb rendezvényt szerettünk volna szervezni a régió családjainak. Nagy örömünkre szolgált, hogy a város és a régió civil szervezeteivel, vállalataival és oktatási intézményeivel egyre mélyülő kapcsolat és együttműködés e rendezvényben is testet ölthetett, sőt, még országos mozgalmak is elkötelezettségüket fejezték ki részvételükkel.

A Régiós Családi Nap nem hiába lett Székesfehérvár Felelősségi Programjának kiemelt rendezvénye: az É-L-E-T Egyesület aktív szerepet játszott nem csak a program kidolgozásában, de annak életben tartásában is, s meggyőződésünk, hogy rendezvényünk annak valamennyi fő értékével azonosul, és hitelesen képviseli. 

2008. május 19  FLOW CHAT / Tóparti Gimnázium, 2.emeleti aula

Az „Mi dolgunk is!” eseménysorozat zárásaként egy új kommunikációs- és vitatechnika a Flow Chat, azaz a ‘beszélgetés művésztének’ segítségével oszthatod meg társaiddal véleményed a fenti témákban! A játékmesterek: Lőrincz Réka (É-L-E-T Egyesület) és Farkas Tamás (polgármesteri kabinet). 

2008. május 19  A MI dolgunk … csak most kezdődik! / Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

Hétfőn (2008. május 19.) egy kölcsönös odafigyelésen alapuló beszélgetéssel ért véget „A MI dolgunk is!!” címet viselő interaktív középiskolás program a Tópartiban. Az É-L-E-T Egyesület és a Polgármesteri Hivatal által életre hívott „Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért!” elnevezésű székesfehérvári Felelősségi Program egy újabb fejezete zárult le ezzel. A középiskolás program ugyancsak az É-L-E-T Egyesület kezdeményezésére, az Európai Bizottság anyagi, valamint a Pillar Alapítvány és az Európai Ifjúsági Parlament szakmai támogatásának köszönhetően indulhatott el a témában. Reméljük, lesz folytatás …

Az április-május során megvalósult interaktív előadássorozaton helyi civilek bevonásával a Felelősségi Program prioritásait jelentő három fő témakört, így a környezetvédelem, egészséges életmód és a közbiztonság problémakörét dolgozták fel a középiskolások. Az É-L-E-T Egyesület és a Felelősségi Program egyaránt fontos célcsoportjának tartja az iskolásokat, hiszen ezek a témák számukra is jelentősek. Így fontos, hogy maguk a középiskolások is megfogalmazzák, ők miként látják ezeket a néha már elcsépeltnek és unalmasnak számító témákat, ezek mely vetületei érdekesek számukra, s nem utolsó sorban, ők miben tudják megragadni saját felelősségüket. A három tematikus és egy összefoglaló alkalmat követően tehát „A MI dolgunk” csak most kezdődik!

Bővebb információ: www.fehervarert.hu 

2008. május 14„Érezd jól magad”

Az „Érezd jól magad” elnevezésű prevenciós program témáiból szemezgetünk Tajti András, a Székesfehérvár és Környéke Közbiztonságáért Vagyonvédelmi Alapítvány elnökének segítségével. Szó lesz olyan mindannyiunkat érintő kérdésekről, mint: hogyan kerüljük el, hogy fiatalkorúként bűncselekmények áldozatai, sértettjei legyünk vagy netán meggondolatlan cselekedeteinkkel azok elkövetőjévé váljunk. 

2008. május 03  A Tarka Boci tanyára kirándult az egyesületNémetbánya

Az É-L-E-T Egyesület meggyőződése, hogy az eredményes közös munka, a mindannyiunk által fontosnak tartott, küldetésünkben megfogalmazott értékek közvetítéséhez elengedhetetlen, hogy egy jó csapat dolgozzon együtt. Ezért alakulásunkkor elhatároztuk, hogy hagyományteremtő szándékkal minden évben legalább két közös kirándulást szervezünk.

A 2008-as év első kirándulására május 3-án került sor, amikor a Bakony vadregényes vonulatai közt fekvő Németbányára látogattunk el, ahol a Tarka Boci tanya tulajdonosai látták vendégül egyesületünk tagjait. Örömünkre szolgált, hogy családtagjaink és szűkebb baráti körünk is velünk tartott az egészséges életmód, hagyományos- és bio táplálkozás felfedezéséhez vezető újabb állomásra. A háziak bemutatták a birtokon élő állatokat, az ő nevelésükhöz kapcsolódó színes történetekkel színesítve a délelőttöt, átkeltünk egy kis patakon, és csaláncsípések közepette meglestük a tanya legnagyobb tehenét is. Ezután a kecskéket és kecskegidákat látogattuk meg, majd Sárival a délután folyamán néhányan közelebbi ismeretségbe is kerülhettek a kecskefejés során.

Természetesen néhány házi finomság, furcsaság is kipróbálásra került: ebédre egy kissé édeskés, húsban és gabonafélékben gazdag ősmagyar egytálételt fogyaszthattunk el, mely mellé a felnőtteknek bort, a gyermekeknek házi citromfű teát kínáltak. A délután folyamán íjászkodhattunk, a lurkók kardozhattak, lovagolhattak, közben néhányan vajköpüléssel próbálkoztak – kisebb-nagyobb sikerrel –, majd a délelőtt során gyűjtött lucerna és az oly sok bosszúságot okozott csalán is felhasználásra került: lucerna- és csalán levet préseltünk, ami állítólag nagyon egészséges, és jégkocka formájában is kiváló. A bátrabbak még kutyatej virágot is ettek, mely – mint a háziaktól megtudtuk – kiváló a máj- és epe problémákra, a gyerekek közül pedig sokan Rózától, a tanya kislányától kedvet kapva megízlelték a medvetalpat is. A sok élménytől és játéktól kifáradva uzsonnára a tanyán készített különféle sajtokat és fűszervajakat kóstoltunk, de bizton állíthatjuk, hogy a házi-erdei gyümölcsös joghurt aratta a legnagyobb sikert.

Ismét belepillantást nyertünk hát az egészséges életmód egy alternatív fajtájába, melyet ki-ki belátása és ízlése szerint, saját igényeire formálva ültethet át a mindennapokba. A sok móka-kacagás után már mindannyian várjuk a szeptember eleji két napos kirándulásunkat, ahol a fő téma a környezetvédelem lesz. 

2008. április 30  Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! – 2. előadás / Tóparti Gimnázium, 2.emeleti aula

Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! programhoz kapcsolódó 4 alkalmat felölelő interaktív beszélgetés-sorozat 2. előadása.

Az előadás során a résztvevők „Felnőtt játékok kamaszfejjel” címmel, BirónéFüzy Éva szakértővel beszélgethetnek őszintén minden kérdésről. Az eszmecsere közben egy kis bio étel-ital vár a jelenlévőkre! 

2008. április 23  Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! – 1. előadás / Tóparti Gimnázium, 2.emeleti aula

A Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! programhoz kapcsolódó 4 alkalmat felölelő interaktív beszélgetés-sorozat 1. előadása.

Az előadás során a résztvevők a „Földanya” címü vizuális körjátékkal ábrázolják és beszélgetnek a Földünket érintő globális problémákról. Közben mindenki elkészítheti saját babláblabdáját. A szervezők egyéb ajándékkal is kedveskednek.

Moderátor: Ney Dániel – BOCS Alapítvány